26 Αυγούστου 2012




Ικαρία: Το μυστικό της μακροζωίας

Στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου παρατηρείται δεκαπλάσιο ποσοστό ατόμων που ζουν πάνω από τα 90 χρόνια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τουλάχιστον 150 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα καταναλώνει το 84% των ηλικιωμένων.
 Τον στενό δεσμό κατάθλιψης και καρδιαγγειακών «έσπασαν» οι κάτοικοι της Ικαρίας. Ως αντίδοτο εφαρμόζουν την τακτική κατανάλωση ψαριού, το οποίο φαίνεται ότι μειώνει την κατάθλιψη και -κατά συνέπεια- περιορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου. Τα Ω-3 λιπαρά που περιέχουν, ελέγχουν αποδεδειγμένα την καταθλιπτική συνδρομή.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανάλυση των επιστημονικών μελετών οι οποίες έχουν διενεργηθεί στους κατοίκους της Ικαρίας. Το ελληνικό νησί και η Σαρδηνία, η Λόμα Λίντα του Μεξικού, η Νικόγια της Κόστα Ρίκα και η Οκινάουα της Ιαπωνίας εμφανίζουν παγκοσμίως δεκαπλάσιο ποσοστό ατόμων που ζουν πάνω από 90 χρόνια. Το θέμα συζητήθηκε σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Στοχεύοντας στη μακροζωία: Από την πρόληψη στη θεραπεία», το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ικαρία.
Σύμφωνα με τους καθηγητές Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη και Χρήστο Πίτσαβο, οι εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι στην Ικαρία έχουν παρόμοιους βιοχημικούς δείκτες με εκείνους άλλων περιοχών. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν, ωστόσο, είναι το διατροφικό μοντέλο που επιλέγουν και το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα προστασίας του καρδιαγγειακού τους.
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου